3 patarimai, kaip paruošti rudens derlių žiemos sezonui

3 patarimai, kaip paruošti rudens derlių žiemos sezonui

Ruduo – tai laikas, kai soduose ir daržuose gausu šviežių vaisių ir daržovių. Norint išsaugoti šį vitaminų kupiną derlių žiemos sezonui, būtina žinoti, kaip tinkamai jį paruošti ir išlaikyti. Taigi, kviečiame pasinaudoti trimis vertingais patarimais, kaip tai padaryti efektyviai, išlaikant produktų maistinę vertę ir gerą skonį.

1. Tinkamai paruoškite rudens gėrybes prieš konservavimą

Jeigu mėgstate namines uogienes ir padažus, nerūdijančio plieno puodai indukcinei viryklei gali tapti nepamainomu įrankiu konservuojant maistą žiemai. Daugiasluoksnis jų dugnas užtikrina efektyvų šilumos pasiskirstymą, todėl galėsite nesijaudinti, kad vos tik nusisukus uogienė ar padažas prisvils.

Norėdami išsaugoti didžiausią maistinę vertę, ruošdami rudens gėrybes konservavimui, pasirinkite trumpesnį virimo laiką, kad sumažintumėte maistinių medžiagų, ypač karščiui jautrių vitaminų, pavyzdžiui, vitamino C, skilimą. Virdami uogienes, naudokite pektiną – natūralią medžiagą, padedančią uogienei tirštėti. Tokiu būdu pasieksite norimą konsistenciją be ilgo virimo. Be to, atminkite, kad rūgštūs ingredientai, pavyzdžiui, citrinų sultys, gali padėti išsaugoti spalvą ir skonį, taip pat padėti uogienei stingti.

2. Šaldykite, kad išlaikytumėte maistinę produktų vertę

Šaldymas yra puikus būdas išsaugoti sezoninių produktų maistinę vertę. Prieš šaldant daržoves (ar kitas rudens gėrybes), svarbu jas tinkamai paruošti – nuplauti švariu vandeniu, pašalinti bet kokias nevalgomas dalis ir gerai nusausinti (tai itin patogu padaryti su mechanine džiovykle). Jei reikia, daržoves ar vaisius nulupkite ir supjaustykite pagal savo poreikius.

Prieš dėdami maistą į šaldiklį, būtinai pasirūpinkite, kad jis būtų sandariai uždarytas (tam puikiai tiks specialios maisto dėžutės šaldymui, kurias galite rasti tarp kitų maisto laikymo indų, arba vakuumavimo maišeliai), o temperatūra šaldiklyje – pakankamai žema (-18 °C arba žemesnė). Palaikant tokią temperatūrą, maiste nesidaugina bakterijos ir kiti patogenai. Be to, joje produktai išlaiko savo maistinę vertę.

3. Nepamirškite gėrybių džiovinimo

Dar vienas būdas išsaugoti sezoninius maisto produktus – džiovinimas. Daugelis vaisių, daržovių ir grybų yra puikiai tam tinkami. Norėdami paruošti rudens gėrybes žiemai, supjaustykite jas nedideliais griežinėliais ir džiovinkite orkaitėje arba specialioje džiovyklėje. Svarbiausia taisyklė – džiovinti tik sveikus ir kokybiškus (nepernokusius, nepasenusius ir neperaugusius) produktus, o paskui juos laikyti sausoje ir tamsioje vietoje.

Taigi, tinkamas rudens derliaus paruošimas yra svarbi dalis norint juo džiaugtis žiemą. Konservuodami, šaldydami ir džiovindami galite išlaikyti gerą maisto produktų skonį ir daugelį juose esančių naudingų medžiagų. Svarbiausia, išbandyti ir išsirinkti sau patogiausią būdą, kad galėtumėte mėgautis skaniu ir sveiku maistu visą žiemos laikotarpį.