Verslo sėkmės paslaptis: kepinių tradicijos su mados prieskoniu

Sigitos kepiniai“ – tradicinis šeimos verslas, kurio šeimininkai puoselėja tas pačias vertybes jau 26-erius metus.

Parduotuvės interjerą atnaujinti verslininkams padėjo dukros – jau gerą penkmetį Lina ir Jovita
darbuojasi tėvų įmonėje. Merginos juokauja, jog tėvai, nors ir yra pratę išlaikyti tradicijas, nesipriešina naujų idėjų gūsiams – o kad jų nepritrūktų, žinių jos semiasi įvairiuose seminaruose, kursuose ir mokymuose, mat kepinių rinka diktuoja savo sąlygas. Ar egzistuoja kepinių mados? Be abejonės, taip, – teigia Lina Geštautaitė. Tačiau į Lietuvą jos dažnai ateina pavėlavusios. Tortų dekoravimas cukraus mase, macaronsai – kepami iš riešutų miltų, – visa tai tiesiog privalo būti asortimente, todėl snausti nėra kada, ir kūrybai erdvės – per akis.
Be tradicinių kepinių, – sausainių, šakočių, pyragų, vyniotinių, tortų, bandelių, parduodamų
parduotuvėse, „Sigitos kepiniai“ priima individualius užsakymus šventėms – vestuvėms,
krikštynoms, kepa tortus ir kitus skanėstus, kurie tarnauja ir kaip šventinio stalo papuošimai.

Čia savo išmonę demonstruoja Lina – įgudusios jos rankos iš skanėstų kuria tikrus stebuklus,
pagražintus prancūziškais macaronsais, gardžiais keksiukais. Jos rankose gėlėmis pražysta vestuvių tortai, mažuosius džiugina pasakų ir animacinių filmukų personažai.

Sigita Geštautienė žurnalistei pasakoja, jog kai kurių kepinių receptūrą išsaugojo nuo pačios
pradžios. Pavyzdžiui, pyragas „Gardėsis“ – itin mėgstamas pirkėjų skanėstas, todėl jo receptūros verslininkai nedrįsta keisti. Esą kartą nusprendus išbandyti kitų tiekėjų karamelę, klientai tuoj pat pajuto skonio skirtumus, taigi, teko grąžinti anksčiau buvusius ingredientus. Verslininkė teigė, jog gamyboje naudojami tik aukščiausios kokybės produktai – grietinė, kiaušiniai, miltai, o visi kepiniai – rankų darbo, gaminami atsidavusių kepėjų.

Lina filmavosi laidoje „Beatos virtuvė“, kur kepė savo ištobulintą sūrio pyragą, kuris jau spėjo
užkariauti namiškių širdis, beje, šis pyragas Beatos laidoje laimėjo 2019 metų tortų torto
nominaciją. Jo galima įsigyti ir „Saldumynų namuose“.

– Pamačiau, jog Japonijoje prie šio pyrago prekybos vietų driekiasi eilės – visi laukia, kol iškeps. Pasidarė smalsu, kas gi ten tokio, – nauju skoniu intrigavo Lina.
Jovitos teigimu, įvesti naujovę procesas ilgas ir sudėtingas. Receptus kuria ir išbando Lina.
Pirmiausia bandymų keliu atrasdama geriausią proporciją, teikia ją buhalterijos skyriui, kuris
suskaičiuoja kalorijas ir ingredientų kiekius, kurie spausdinami ant etikečių. Tuomet seka naujo
kepinio įvedimas į gamybą – kepėjų mokymai. Kaip nusprendžiama, kurie kepiniai – verti dėmesio ir bus perkami? Anot Sigitos, geriausias lakmuso popierėlis – vaikai. Greičiausiai todėl šią rolę nuo mažens atlikdavusios Lina ir Jovita galiausiai įsitraukė į kepinių verslą.
– Sugalvojam įvesti naujas bandeles ar sausainius, pirmiausia duodam paragauti vaikams. Jeigu jie valgo – paleidžiam į rinką, – pasakojo verslininkė.

Dirba visa šeima
1993 m. lapkritį įkurtai kepyklai tų metų Kalėdos buvo pirmasis darbymetis.
– Tie pirmieji mėnesiai buvo sunkūs, – prisimena S. Geštautienė, pridurdama, kad kepėjai tokiu
ritmu ir gyvena – kol kiti švenčia, jie pluša. Motinos diena, Kalėdos, Velykos, kitos nedarbo dienos – jeigu „iškrenta“ ilgesnis savaitgalis, lauk anšlago.

Moteris pasakoja, jog kelerius metus kepė namų rūsyje įrengtose patalpose, tik vėliau kieme
pasistatė cechą. Šiuo metu visoje įmonėje pluša 32 darbuotojai, įmonės turi 5 prekybos taškus įvairiuose Žemaitijos miestuose bei šiemet pradėjo eksportuoti savo produkciją į Didžiąją Britaniją.

Kai kurios moterys pas Sigitą dirba nuo pat įsikūrimo, tačiau šeima džiaugiasi, jog prie kolektyvo prisijungė ir nemažai jaunimo.
– Šiuo metu kolektyvas, galima sakyti, sustyguotas, dirba kaip laikrodis, – teigia S. Geštautienė. Anot jos, daugelį darbų šeima nudirba patys. Štai Albinas – ir komercijos direktorius, ir ūkvedys, dukra Jovita tvarko buhalteriją ir vadybinius reikalus, administruoja „Sigitos kepinių“ interneto svetainę bei fotografuoja kepinius – rūpinasi, kad nuotraukose atsiskleistų visas saldžių šedevrų grožis. Naujų rinkų paieška, ryšiai su užsieniu – taip pat Jovitos baras. Lina – idėjinis variklis ir naujų skonių generatorė, konditerijos meistrė. Po 25 metų triūso Sigita ir Albinas pripažįsta dabar jau galintys kartais ir atsipūsti, ramia širdimi išvykti atostogų – mat žino, kad verslu be priekaištų pasirūpins dukterys.

Pirkėjus nuo ateinačios (gruodžio 18d.) savaitės vilios atnaujinta „Sigitos kepinių“ parduotuvė- kavinukė Basanavičiaus g. 3. Atnaujintas ne tik interjeras, bet ir asortimentas – be pirkėjų pamėgtos produkcijos nuo šiol siūlomos bandelės su lašinukais, kokosiniai sausainiai, desertai, morkų pyragas, pagal senovinį receptą iš daugybės lakštų keptas „Medutis“ ir dar kelios naujovės.Saldumynų namuose galėsite ne tik įsigyti gardumynų, bet ir pasivaišinti kava, arba ir suvalgyti gabalėlį deserto, o sekmadieniais ypač laukiami senjorai – arbata jie bus vaišinami nemokamai.


Jovitos Verpečinskienės nuotraukos

Urtica

PALIKTI KOMENTARĄ

Parašykite savo komentarą!
Įveskite savo vardą