Vykdyti archeologiniai žvalgymai Nasvytalių kaime ir Bilionių piliakalnio aplinkoje

2019 m. balandžio 27–28 dienomis, Šilalės rajono savivaldybės iniciatyva 32 Metalo ieškiklių naudotojų klubo (MINK) nariai, vadovaujant archeologui doc. dr. G. Zabielai, vykdė archeologinius žvalgymus Nasvytalių kaimo laukuose (Kvėdarnos sen.) ir Bilionių piliakalnio aplinkoje (Bilionių sen.). Žvalgymų metu siekta surinkti papildomų duomenų apie Nasvytalių lobį ir Bilionių piliakalnį.

 

XVII a. pabaigoje paslėptas ir 1926 m. rastas Nasvytalių aukso lobis – vertingiausias Lietuvoje tiek istoriniu, tiek materialiniu aspektais. Ūkininkas Juozas Radžius išarė apie 300 auksinių monetų, 2 auksinius baroko stiliaus žiedus su smaragdais ir rubinais, 12 sidabrinių šaukštų. Dauguma monetų yra dukatai, nuo 1497 iki 1662 m. kaldinti Olandijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, Italijoje, Austrijoje, Čekijoje, tačiau rasta ir rečiau Lietuvoje pasitaikančių Osmanų imperijos pinigų. Lobis šiuo metu saugomas Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje Kaune. 2018 m. gruodžio 15 d. šis paslaptimis ir legendomis apipintas radinys vienai dienai sugrįžo į Šilalės kraštą – buvo eksponuojamas Vlado Statkevičiaus muziejuje ir pristatytas Šilalės rajono visuomenei. Lobio kilmė ir paslėpimo aplinkybės nėra aiškios, tad atsakymų tikėtasi surasti žemėje. Beveik po šimtmečio nuo lobio radimo suorganizuoti archeologiniai žvalgymai Nasvytaliuose buvo ypatingai sėkmingi. Rasta 150 registruotų dirbinių; monetų, kryželių, medalikėlių, sagų, žiedų, darbo įrankių, kitokių metalinių XVIII a. pabaigos – XX a. vidurio radinių, parodančių čia tuo metu buvusį apgyvendinimą. Vertingiausias radinys – sidabrinio šaukšto kotas su herbu, identišku lobyje rastam šaukštui iš Nasvytalių lobio.

 

  

 

Bilionių piliakalnis yra itin svarbus objektas pažinti daugelį Baltijos jūros regiono rytinėje pakrantėje priešistorėje vykusių reiškinių, apie kuriuos archeologijos mokslas iki 2017 m. neturėjo duomenų. Tai intensyvus ir radiniais turtingas pirmųjų amžių po Kr. sluoksnis ir degintiniai I tūkstantmečio vidurio kapai piliakalnio aikštelėje. 2017–2018 m., remiant rajono savivaldybei bei Bilionių bendruomenei, aikštelėje vykdyti archeologiniai kasinėjimai, o žvalgymus georadaru atliko prof. Harry Jol iš Viskonsino Eau Claire universiteto (JAV) vadovaujama tyrėjų komanda, 2018 m. pavasarį siekiant geresnio piliakalnio aplinkos pažinimo kartu MINK nariais žvalgyti piliakalnio šlaitai. Šie žvalgymai pratęsti ir šiais metais. Balandžio 28 d. žvalgymų metu aptikti 46 registruoti radiniai (10 Romos monetų, romėniško laikotarpio ir XII–XIV a. segės bei kitokių papuošalų fragmentai, sidabrinio lydinio dalis ir kt.) patvirtina Bilionių piliakalnį buvus svarbiu prekybos ir amatų centru Žemaitijoje jau pirmaisiais amžiais po Kr. Kasinėjimai piliakalnyje bus tęsiami š. m. liepos 15–26 dienomis.

Tyrimų rezultatai papildė žinias apie senąją Žemaitijos praeitį, parodė didelį archeologų ir MINK klubo bendradarbiavimo potencialą paveldo objektų tyrimų srityje.

 

 

Jurgita Viršilienė
Šilalės rajono savivaldybės administracijos
Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus
Kultūros paveldo apsaugos vyr. specialistė

50 KOMENTARAI

PALIKTI KOMENTARĄ

Parašykite savo komentarą!
Įveskite savo vardą