Savivaldybės tarybos TS-LKD frakcijos veiklos ataskaita

Esame pokyčių komanda – aktyvi ir žvelgianti į ateitį

Balandžio 25 d. sukako lygiai metai, kai Šilalės rajono savivaldybės taryboje, davę priesaiką, pradėjo dirbti 8 Tėvynės sąjungos –Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS – LKD) nariai: Jonas Gudauskas, Vera Macienė, Rima Norvilienė, Dainius Bergelis, Raimundė Gečienė, Loreta Kalnikaitė, Artūras Dambrauskas ir Erika Gargasė. TS-LKD frakcija dėl karantino negalėdama susitikti su rajono gyventojais ir saugodami visų sveikatą, pateikia viešą savo vienerių metų veiklos ataskaitą su pastebėjimais, mintimis ir idėjomis.

Komitetuose, komisijose ir darbo grupėse – pagal kompetencijas ir patirtį

Daugiausiai savivaldos rinkimuose balsų gavusi ir didžiausią rajonų žmonių pasitikėjimą pelniusi TS – LKD komanda dirba opozicijoje. Frakcijos seniūnu išrinktas J. Gudauskas, jo pavaduotoja – R. Gečienė. Frakcijos nariai dirba 5 skirtinguose komitetuose pagal savo veiklos sritis: Finansų, investicijų ir verslo komitete – V. Macienė ir D. Bergelis; Švietimo, kultūros, sporto ir teisėtvarkos komitete dirba R. Norvilienė ir E. Gargasė; Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komitete – L. Kalnikaitė ir R. Gečienė; Kaimo, aplinkosaugos ir komunalinio ūkio reikalų komitete – J. Gudauskas ir A. Dambrauskas, o Kontrolės komitetui pirmininkauja J. Gudauskas.

Aktyvi frakcijos narių veikla ir įvairiose komisijose, tarybose, darbo grupėse. Tarybos narė V. Macienė yra Antikorupcijos komisijos pirmininkė, L. Kalnikaitė vadovauja Etikos komisijai, E. Gargasė darbuojasi Jaunimo reikalų taryboje, R. Gečienė – „Auksinės gilės“ atrankos komisijoje ir Savivaldybės bendruomenės sveikatos taryboje. J. Gudauskas ir A. Dambrauskas yra Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų paskirstymo ir objektų parinkimo grupės nariai. A. Dambrauskas taip pat yra ir Šilalės rajono kaimo plėtros rėmimo programos atrankos komisijos narys. R. Norvilienė dirba „Pagarbos lašų“ atrankos komisijoje, yra Šilalės rajono gabių mokinių ir studentų skatinimo programos atrankos komisijos narė, dalyvavo darbo grupėje dėl Šilalės rajono savivaldybės tarybos reglamento pakeitimo. D. Bergelis darbuojasi Šilalės rajono smulkiojo ir vidutinio verslo plėtros programos vertinimo komisijoje.

Viena aktyviausių ir veikliausių frakcijų

Per vienerius metus įvyko 14 savivaldybės tarybos posėdžių, kuriuose apsvarstyta, išanalizuota ir priimta per kelis šimtus sprendimų. Posėdžių metu TS-LKD frakcijos nariai buvo aktyvūs, drąsiai reiškė savo nuomonę, pateikė daugybę klausimų, pusšimtį pasiūlymų mūsų rajonui svarbiais, realius pokyčius teikiančiais klausimais, išsiuntė ne vieną raštą, teikimą ar kreipimąsi. Toks opozicijos aktyvumas signalizuoja naujos valdžios valdymo spragas, neparuoštus „namų darbus“, neūkiškumą, kompetencijos trūkumą, o svarbiausia – lyderystės nebuvimą. Mūsų komandos aktyvumas – ne kritika, o noras padėti, pasidalinti sukaupta gerąja patirtimi ir žiniomis savivaldoje. 

Frakcijos nariai nuolat dalyvauja rajono kultūros bei sporto renginiuose, miestelių ir bendruomenių šventėse, atlaiduose, minėjimuose ir t. t. Taip pat reguliariai vyksta susitikimai su rinkėjais. Nuo vasario gyventojus pradėjome priiminėti ir konsultuoti žmones jiems rūpimais klausimais naujose TS-LKD Šilalės skyriaus patalpose. Tiesa, šiuo metu, esant karantinui, su šilališkiais bendraujame nuotoliniu būdu: telefonu, el. paštu, per socialinius tinklus ir pan. Komanda yra visuomet atvira pasiūlymams, todėl rinkėjai gali kreiptis į mus bet kokiais klausimais.

Atsiprašymas už prarastas lėšas netenkina

Reikia akcentuoti, kad daugumai racionalių ir pagrįstų sprendimų savivaldybės taryboje tikrai pritarėme, kartu su valdančiosios daugumos atstovais padarėme nemažai gerų darbų. Tačiau kai žmonėms nežinant, neišaiškinant iki galo ar už akių sprendžiami esminiai, Šilalės rajono ateičiai įtakos turėsiantys klausimai, tikrai negalime tylėti. Pavyzdžiui, neteisinga lengva ranka uždaryti mokyklas, didinti mokesčius už šiukšles, prarasti šimtus tūkstančių eurų žvyrkeliams remontuoti, melioracijos įrenginiams atnaujinti ir t. t. Mūsų komandai, tikimės, ir rajono gyventojams, tikrai neužteks paprasto „Atsiprašau“, kuris beje, jau tapo pagrindiniu rajono vadovo žodžiu viešose kalbose. Meras išrinktas ne tam, kad atsiprašinėtų už nepadarytus darbus, priešingai – būtent jis yra atsakingas už naujas investicijas, projektus ir pan.

Prarasta beveik pusę milijono eurų keliams remontuoti

Jau praėjusį rudenį matėme, kad Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšos nebus įsisavintos. Todėl raštu kreipėmės į savivaldybės merą Algirdą Meiženį, ragindami imtis veiksmų, jog pinigai keliams ir gatvėms remontuoti nebūtų prarasti. Deja, užtrukęs valdžios formavimas, nepasitikėjimas mūsų ilgamete patirtimi bei patarimais davė skaudžių rezultatų visam rajonui – į valstybės biudžetą teko grąžinti daugiau nei pusę milijono eurų. Tai pirmas toks atvejis Šilalės rajono savivaldos istorijoje. Meras sako, kad už tas prarastas lėšas būtų galima išasfaltuoti tik 1,5 km kelio, tačiau TS – LKD frakcija mano, jog ši suma galėjo pagerinti dvigubai daugiau kelių. Bet kokiu atveju kiekvienas kilometras yra svarbus.

Progimnazijos pradinukams pagerės higienos sąlygos

Daug kartų mūsų komanda savivaldybės taryboje kėlė klausimą dėl Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos pradinės mokyklos tualetų atnaujinimo. Skirtas 21 tūkst. eurų sanitarinių mazgų remontui. Tačiau, frakcijos nuomone, dabartinei valdžiai reikėtų tęsti derybas su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, kad nesustotų ilgalaikės investicijos į rajono švietimo įstaigų modernizaciją, juo labiau, jog jau yra parengtas progimnazijos pradinės mokyklos 466 tūkst. Eur vertės investicinis projektas.

Pavėluota atidaryti darželio priestatą, tačiau yra ir gerų žinių 

Atsižvelgdama į Šilalės rajono šeimų išreikštą susirūpinimą, TS – LKD frakcija prieš naujus mokslo metus lankėsi Šilalės lopšelyje – darželyje „Žiogelis“ ir apžiūrėjo naujai pastatytą priestatą. Belieka apgailestauti, kad nuo praėjusio rugsėjo duris galėjęs atverti priestatas dėl biurokratiškumo atsidarė tik po pusmečio. Bet yra ir gerų žinių – naujos grupės jau veikia, o mūsų pastangomis reikalingam inventoriui ir priemonėms įsigyti papildomai skirta 5 tūkst. Eur. Taip pat pavyko išsaugoti kūno kultūros ir meninio ugdymo mokytojų 0,5 etato. Be to, šiuo metu vyksta Dionizo Poškos gatvės Šilalėje remontas, kurio metu bus padidinta automobilių stovėjimo aikštelė prie darželio. Šis projektas – praėjusios kadencijos valdžios įdirbis, kuris, tenka pripažinti, buvo strategiškas, apgalvotas ir, kaip matote, labai reikalingas.

Žadeikiuose įkurtas Trečiojo amžiaus universiteto filialas

Reikia pasidžiaugti, kad mūsų komandoje yra jaunų ir perspektyvių žmonių, kurių iniciatyva nuo sausio Žadeikiuose pradėjo veikti naujas Trečiojo amžiaus universiteto filialas – devintasis Šilalės rajone. Mokytis šalia savo namų panoro net 39 žmonės. Filialas įkurtas buvusioje Žadeikių pagrindinėje mokykloje. Ir tai yra gerai, nes pastatas, kuris yra pritaikytas teikti švietimo paslaugas, nestovi tuščias, jis yra įveiklintas.

„Mokytojo krepšelis“ ir kompensacija už kelionės išlaidas – misija įmanoma?

Ne kartą savivaldybės taryboje TS – LKD frakcija siūlė sukurti „Mokytojo krepšelį“ ir Šilalės rajono švietimo įtaigų mokytojams ir pedagoginiams darbuotojams skirti bent 50 Eur kanceliarinėms išlaidoms padengti. Iš viso tokių pedagogų yra 473, todėl nesunku paskaičiuoti, kad iš savivaldybės biudžeto „Mokytojo krepšeliui“ reikėtų 23 tūkst. 650 Eur. Kelionių į darbą išlaidų kompensavimas rajono ugdymo įstaigose dirbantiems mokytojams taip pat būtų svarbus ir ženklus finansinis palaikymas. Tačiau kol kas valdžia šio klausimo nelabai nori girdėti.

Laukia iššūkis – sustabdyti kainų už atliekų surinkimą branginimą 

Didžiausias šių metų iššūkis – sustabdyti valdančiosios daugumos ruošiamą kainų didinimą už komunalines atliekas, kuris gali augti iki 20 proc. (tokiu atveju, jeigu už komunalinių atliekų išvežimą mokėjome 30 Eur, po pakėlimo teks skirti 36 Eur). Tad panašu, jog pažadai prieš rinkimus, kad mokesčiai mažės, tebuvo tik pažadai. Jeigu galime iš rajono biudžeto dotuoti nemokamą keleivių vežimą, tai gal galėjome, priimant biudžetą, pagalvoti ir apie papildomą finansavimą komunalinių atliekų mokesčiams gyventojams? Siūlysime valdančiajai daugumai ieškoti būdų, kaip išeiti iš susidariusios situacijos ir nekelti mokesčių.

Ligonių pervežimas nei merui, nei taryboje esantiems gydytojams neaktualus?

TS – LKD komanda siūlė iš dalies finansuoti sunkios būklės ligonių (po infarktų, insultų ir kt.) pervežimo išlaidas. Tam reikėtų apie 16 tūkst. Eur. Lyginant su tuo, kad savivaldybės kabinetų remontui šiemet numatyta rekordiškai daug lėšų – apie 90 tūkst. Eur, labai reikalingai ligonių transportavimo paslaugai tai yra logiška ir pagrįsta suma. Deja, šio sprendimo nepalaikė net į tarybą išrinkti gydytojai. Sunku suprasti tokį nejautrumą ir kietaširdiškumą.

Ne visi tarybos nariai kuria teigiamą Šilalės įvaizdį

Šilalės rajono pavadinimas šią kadenciją šalyje ne kartą nuskambėjo nusikalstamų veikų kontekste. Tai tikrai nepuošia mūsų krašto. Dar labiau šokiruoja tai, jog nusikalstama veika buvo įtariami rajono savivaldybės tarybos nariai: „tvarkiečiai“ Stasys Skalauskas policijos pareigūnams įkliuvo dėl didelio kiekio stipraus alkoholinio gėrimo gabenimo, o Arvydas Petkus baudžiamojon atsakomybėn patrauktas už galimai sukeltą avariją, kurią jis padarė neblaivus. Todėl TS-LKD frakcijos nariai pateikė siūlymą pradėti S. Skalausko ir A. Petkaus tarybos narių įgaliojimų netekimo procedūrą. S. Skalauskas po kurio laiko mandato atsisakė savo noru, A. Petkus tęsia tarybos nario darbą ir laukia teismo sprendimo.

Neskelbti faktai 

Rajono vadovas stengiasi viešinti savo veiklą, tačiau, deja, ne visą. Rajono žmonės nusipelnė žinoti, kad visi mero Antikorupcijos komisijai teikti skundai dėl buvusios valdžios „nuodėmių“ ir „kriminalų“ buvo atmesti. Bet šitas neskelbiama. Be to, savivaldybės vadovas pralaimėjo teismą dėl Laukuvos gimnazijos direktorės atleidimo iš darbo, jai buvo priteista daugiau nei 13 tūkst. Eur kompensacija. Nutylėtas ir faktas apie tai, kad dėl tos pačios įstaigos vadovės neteisėto asmens duomenų apsaugos atskleidimo meras A. Meiženis gavo papeikimą iš Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (deja, ši istorija dar nesibaigė). 

Dėl rajono vadovo kompetencijos ir lyderystės trūkumo iki šiol durų negali atverti Kvėdarnos kultūros namai, nes vėl tas pats braižas – skundai, kaltinimai, raštai, galiausiai teismas – ir šis pralaimėtas. Kultūros namų remontą atlikusiam rangovui už piktybišką neatsiskaitymą savivaldybė privalėjo sumokėti šiek tiek daugiau nei 24 tūkst. Eur, dar priteista 6 proc. dydžio metinės palūkanos ir teismo išlaidos. Ryškėja tendencija – viešai nubausti, apkaltinti, o pralaimėjus, sprukti į krūmus.

Yra ir kitų faktų. Juos būtų galima priskirti kategorijai „Neūkiškumas“. Štai Pajūrio ambulatorijos likvidavimas atsieis apie 20 tūkst. Eur, o apynaujis ambulatorijos automobilis jau kurį laiką stovi garaže, nors būtų labai reikalingas kitai biudžetinei įstaigai. Neūkiškumu apibūdintume ir gerokai išaugusių kai kurių projektų sąmatas, nors meras žadėjo nebranginti projektų. Pavyzdžiui, Miškelio gatvės Kvėdarnoje remontui papildomai skirta 100 tūkst. Eur. Papildomai apie 16 tūkst. Eur. lėšų atseikėta ir Kvėdarnos kultūros namų atnaujinimui.

Ir galiausiai faktas, jog „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija, vedama mero A. Meiženio, balsavo prieš Malūno ir Baublių gatvių Bijotuose įtraukimą į Kelių priežiūros ir plėtros programą. Tačiau, prasidėjus darbams, tvarkiečiai nuopelnus prisiėmė sau ir apie tai išdidžiai parašė savo metinėje veiklos ataskaitoje. Meluoja. Ne pirmas kartas.

Prarasti šimtai tūkstančių

Gaila, jog meras ne tik kad nesugebėjo pritraukti investicijų, bet ir prarasti jau gautas. Be minėto pusės milijono keliams remontuoti, į valstybės biudžetą teko grąžinti nepanaudotus melioracijai skirtus 40 tūkst. Eur. Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos renovacijai buvo gauta 794 tūkst. Eur – nepanaudoti 164 tūkst. Eur taip pat praturtino valstybės biudžetą, nors buvo galima kreiptis į Vyriausybę su prašymu perskirstyti lėšas kitų rajono švietimo įstaigų remontams. Deja, šito nebuvo padaryta. Dėl Savivaldybės vadovų neveiklumo šiais metais iš valstybės investicijų programos gavome „riebų ir apvalų“ nulį.

Kaip gyvensime po karantino?

Šiuo sudėtingu laikotarpiu ypač džiugina mūsų rajono gyventojų vienybė ir solidarumas – daug žmonių stengiasi padėti medikams, kaimynams, vienišiems ir pan. Turime išlikti budrūs ir toliau atsakingai laikytis karantino sąlygų. Deja, negalime pagirti mero, kuris, prasidėjus ekstremaliai situacijai, visą savaitę atostogavo ir tikriausiai taip šventė savo gimtadienį. Dabar jau reikia skubių valdžios sprendimų, kaip gyvensime pasibaigus karantinui, kaip padėsime smulkiajam verslui ir kitiems, nukentėjusiems dėl šios situacijos. 

Mūsų frakcija siūlė perskirstyti biudžetą, sumažinti lėšas savivaldybės patalpų remontui, automobilių pirkimui. Taip pat siūlėme iki šių metų pabaigos susimažinti tarybos nario išmokas iki 100 Eur ir taip sutaupyti apie 25 tūkst. Eur biudžeto lėšų. Visas jas būtų galima skirti medicinos priemonėms įsigyti, nuotoliniui rajono mokinių mokymui organizuoti ar smulkių verslininkų rėmimui. Deja, vėl nebuvome išgirsti. 

Priminimas apie žadėtus pokyčius rajone

Permainos, ypač – politikoje, yra neišvengiamos ir būtinos. Pasikeitimai mus daug ko moko, suteikia galimybę tobulėti, o svarbiausia –  jas įgyvendinus, gali pagerinti gyvenimą. Tikime, kad esame pokyčių komanda, nes keičiamės ne tik patys, bet ir esame atviri pasikeitimams. Tačiau apmaudu, jog dabartinė Šilalės valdžia, užuot ėmusis konkrečių darbų  ir ką nors reikšmingo nuveikusi rajono žmonių labui, kol kas tebesidalija įtakos zonomis, vis dar lipdo trupančią daugumą, demonstruodama neūkiškumą ir lyderių trūkumą. Deja, žadėtų pokyčių nematyti. O būtent jų rinkėjai labiausiai ir pasigenda. 

TS – LKD frakcijos nariai Šilalės rajono savivaldybės taryboje

 

PALIKTI KOMENTARĄ

Parašykite savo komentarą!
Įveskite savo vardą