Politinio spektaklio užkulisiai, arba kas iš tiesų vyksta už uždarų durų?

Prabėgo gana audringa (ne tik orų prasme) darbo savaitė. Man ši savaitė buvo neeilinė tuo, jog teko pavaduoti Šilalės rajono savivaldybės merą, šiam negalint eiti pareigų dėl ligos. Sulaukiau daug dėmesio tiek spaudoje, tiek skambučių iš pažįstamų ir iš nepažįstamų su klausimais, kaip sekėsi pavaduoti merą. 

Atlikdama savo, kaip pavaduojančios merą, pareigą, padariau visus reikalingus veiksmus, kad krizinė situacija rajone būtų stabilizuota. Visų pirma sudariau potvarkį, kuriuo pavedžiau atsakingiems savivaldybės skyrių vadovams atlikti atleisto administracijos direktoriaus bei jo pavaduotojo reikalų (piniginių lėšų, turto, atsargų, dokumentų ir kt.) inventorizaciją. Kadangi meras praėjusio penktadienio nuotoliniame susitikime su tarybos narių dauguma žadėjo, kad dalyvaus posėdyje, tačiau neinformavęs tarybos sekretoriaus nutarė posėdyje vis dėlto nedalyvauti, piršosi prielaida, kad meras gali ilgiau dėl ligos neatlikti savo pareigų. Todėl parengiau sprendimo projektus tarybai dėl laikinai einančio mero pareigas, bei dėl skiriamo laikinai eiti administracijos direktoriaus pareigas asmenų. Žinoma, teko pasirašinėti prašymus dėl komandiruočių, nukreipinėti įvairius raštus administracijos direktoriui ir t.t. Taigi, darbo būta, ir gan nemažai. Pasirodo, buvo ieškančių manęs mero kabinete, bet nuoširdžiai abejoju, ar korektiška būtų buvę man dirbti iš mero kabineto, kai meras serga.  Šiais technologijų laikais viską galima atlikti nuotoliniu būdu, ką sėkmingai dariau vykdydama mero pareigas. 

Tarybos posėdžio metu sulaukiau pasiūlymo vesti posėdį, kas pagal reglamentą nedalyvaujant merui ir nesant mero pavaduotojui tarsi man ir priklausytų. Tie, kas stebėjo posėdį, matė, kaip įnirtingai kai kurie opozicijoje likę nariai stengėsi mane priversti pirmininkauti. Dangstėsi iš anksto atsirinktais reglamento straipsniais, kurie neva mane tai įpareigoja daryti. Posėdyje dalyvavusi vyriausybės atstovė Daiva Kerekeš patikino, kad taryba pati gali apsispręsti, kas pirmininkaus ir kad nebus pažeistas reglamentas, jei pirmininkaus kitas asmuo. Tačiau tie tarybos nariai drįso viešai suabejoti vyriausybės atstovės žodžiais, kas jiems patiems garbės visiškai nedaro. Kyla klausimas, kodėl opozicijos nariai taip palaiko mane, „pasitiki“, kad buldozeriu stumia pirmininkauti? Žinoma, planas buvo aiškus – aš pirmininkauju, o tuomet nebegaliu dalyvauti balsų skaičiavimo komisijoje dėl administracijos direktoriaus ir jo pavaduotojo atleidimo. Ir būtų vėl pasielgta taip, kaip praėjusiame posėdyje. 

O dabar apie demokratiją. Rajonas NEGALI BŪTI vieno žmogaus įkaitas. Taip, meras yra rinktas žmonių, už jį, kaip pats mėgsta pabrėžti, balsavo 6000 žmonių. Tačiau ir tarybos narius rinko tie patys žmonės, jei sudėtume visus gautus pasitikėjimo balsus, turbūt išeitų panašus skaičius rinkėjų. Logiška, kad susidariusi dauguma tarybos narių irgi atstovauja daugumai rajono žmonių. Tai kaip čia išeina, kad meras vis dėlto nusispjauna į tų rinkėjų pusę, kurie balsavo už tarybos narius ir toliau gali tokiais būdais skleisti destrukciją?

Visiems jau gerokai įgriso tas spektaklis. Aš esu už tai, kad jis kuo greičiau baigtųsi. Pavaduodama merą to ir ėmiausi. Tačiau panašu, kad meras toliau laikosi savo pozicijos, kviečia tarybos daugumos narius „tartis“, tačiau taip ir negirdi tarybos daugumos, reiškia, negirdi ir didžiulės daugumos rajono gyventojų, kuriems visa šita situacija jau kelia pasibjaurėjimą. 

Šilalės rajono savivaldybės tarybos narė Lineta Dargienė

52 KOMENTARAI

PALIKTI KOMENTARĄ

Parašykite savo komentarą!
Įveskite savo vardą