Šilalės lopšelio-darželio „Žiogelis“ priestatas duris atverti galėjo jau nuo rugsėjo

Vaikų priežiūra Šilalėje – vis dar nemenkas rūpestis. Jei tėvai neturi kur palikti vaikų, kyla ir
įsidarbinimo problemų. Ne visos jaunos šeimos turi senelius, kurie galėtų jų vaikučius
prižiūrėti, ne visos šeimos gali samdyti auklę. Eilėje patekti į darželį – daugiau nei šimtas
vaikų. Tai reiškia, kad maždaug 100 Šilalės šeimų laukia, kol duris atvers naujas darželio
priestatas.

Naujasis Šilalės lopšelio-darželio „Žiogelis“ priestatas duris atverti galėjo jau nuo rugsėjo 1 dienos. Tačiau dėl dabartinės valdžios sprendimų mūsų rajono šeimos turės sukti galvas, kur nuo kitos savaitės palikti savo atžalas. Problemos aktualumą patvirtina ir nuolat gaunami gyventojų klausimai: „Tai kada pagaliau bus atidarytas naujasis darželio priestatas?“.
Reaguodama į susirūpinusių tėvų nuogąstavimus, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių
demokratų (TS-LKD) frakcija, dirbanti Šilalės rajono savivaldybės taryboje, apsilankė darželyje ir pasidomėjo esama situacija.

Darbų vadovas Rimantas Baliutavičius ir darželio direktorė Dalia Kutniauskienė patvirtino, kad
naujasis priestatas paruoštas veikti jau nuo vasaros vidurio, trūksta tik baldų. Laiku nenupirkti
baldai palaidojo viltį atidaryti darželio priestatą nuo šių mokslo metų pradžios. Argi ne keista, kad priestato statybos truko metus, o štai baldų (100 vaikiškų lovyčių ir kėdučių) pirkimas gali užtrukti beveik tiek pat? Dabartinė valdžia tikriausiai užmiršo, kad rinkimai baigėsi ir reikia pradėti dirbti bei spręsti problemas nedelsiant.

Šilalės lopšelio-darželio plėtros projektas yra ne vieno mėnesio ar vienerių metų darbas. Jau nuo 2015-ųjų išsprendėme darželio grupių problemas Laukuvoje, Kvėdarnoje bei Pajūryje. Taip
sumažinome vaikų srautą į miesto ikimokyklinę įstaigą. Vis dėlto rajono biudžete nebuvo
pakankamai lėšų, jog galėtumėme priestato statybos projektą įgyvendinti tik savivaldybės jėgomis.

Paraleliai ieškojome ir kitų išeičių, kaip pasirūpinti darželinukais. Buvo svarstomas ir grupių
įsteigimas prie Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos ar Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos
pradinės mokyklos. Atsiradus galimybei gauti finansavimą iš Europos Sąjungos (ES) fondų, parengėme detalų planą priestato statybai dabartinio darželio teritorijoje. Sąmata siekė 730 tūkst. eur. Šią sumą sudarė priestato statyba, įrengimas ir nauji baldai. 250 tūkst. eurų finansavimą gavome iš ES fondų, o likusi suma – iš rajono biudžeto.

Pritarus rajono tarybai, projektas buvo pradėtas vykdyti. Įgyvendinant jį, atsirado galimybė gauti 73 tūkst. eur papildomų lėšų iš Tauragės regioninės plėtros tarybos Regioninių projektų programos. Kaip tuometinis meras kreipiausi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, kad ši suma būtų skirta mūsų savivaldybei. Ministerija šį prašymą dar svarsto ir tai reiškia, kad biudžeto lėšos gali būti sumažintos.
Iki priestato statybų nueitas ilgas kelias. Tačiau tai, kiek jis stovės tuščias, dabar jau priklauso tik nuo dabartinių rajono vadovų, kurie, užuot ėmęsi veiksmų pagreitinti darželio atidarymą, ieško kaltų. Tik neaišku, nei kodėl, nei už ką. Be to, Šilalės darželyje apsilankiusi TS-LKD frakcija sužinojo, kad, prasidėjus šildymo sezonui, bus pradėtas šildyti ir naujasis priestatas, kuris mažiausiai iki kitų metų pradžios bus visiškai nenaudojamas. Tai reiškia, kad už 800 kv. m patalpų šildymą teks mokėti iš savivaldybės biudžeto, t. y. mūsų, mokesčių mokėtojų, pinigais. Ar tikrai lėšų taupymas, kaip teigia dabartinis rajono vadovas, yra prioritetas? Šias lėšas būtų galima skirti kompensuoti patirtas tėvų išlaidas už auklių paslaugas arba priemonėms, galinčioms pagerinti vaikų ugdymą.

Taip pat su komanda apžiūrėjome, kaip įvardijo dabartinis meras, konservatorių palikimą: plačiai aprašytą „techninį neatitikimą“ – palanges. Tačiau dabartinės valdžios kaltinimai dėl netinkamų palangių nepasitvirtino. Darbų vadovas R. Baliutavičius dar kartą patikino, jog projektas yra įgyvendintas tinkamai ir jokių korekcijų nei dėl palangių, nei dėl durų ar grindų daryti nereikėjo. Panašu, kad rajono vadovas praleido progą „nenusišnekėti“ ir vietoj to galėjo daugiau dėmesio skirti baldų pirkimui.

Vadybos specialistas Kenas Blančardas yra teisus, teigdamas: „Kai kurie žmonės primena kirus. Kai reikalai klostosi blogai, jie nutupia ant žemės, sukelia didžiulį triukšmą ir viską apdergia“. Tokio požiūrio besilaikantys žmonės ne tik vengia atsakomybės, bet ir gerokai apsunkina sąlygas tiems, kurie nori gyventi, dirbti ir kurti Šilalės krašte. Aš nuolat bendravau ir raginau tai daryti naujai išrinktą valdžią, bet atsakymas buvo, kad, neva, „noriu tik pakenkti“. Niekada neturėjau ir neturiu tokių tikslų, nes nei man, nei mano komandai ne vis vien, kas vyksta Šilalėje.

Jonas Gudauskas, Šilalės rajono savivaldybės tarybos narys, TS-LKD frakcijos seniūnas

 

PALIKTI KOMENTARĄ

Parašykite savo komentarą!
Įveskite savo vardą